Nedeljko Žugić, 2

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

ИСТРАЖИВАЊА: МОРАЛНА И ПРАВНА СМРТ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

nedeljkozugic73 | 16 April, 2017 15:36

 

МОРАЛНА И ПРАВНА СМРТ 

УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА

РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 

УОД КАО УВИД, ЈАВНЕ КРИТИКЕ


Овај мој мултимедијални запис, као и сви остали није за камена срца и тврде уши, оне који више воле једну емоцију која ће задовољити њихову душу и сујету, него туце чињеница. Није ми намјера да било кога морално и политички, људски, дискваификујем, али јесте да укажем да без минимума моралности ни један првни акт се не може одржати, али ни однос људи под кишобраном тог акта.

Овога пута у питању је Статут Удружења књижевника Републике Српке и Изборна скупштина која је одржна, гле доказа да ни случанот није случајна, на дан шале . 1 . априла 2017. године у Бањ Луци, а медији нису пренијели ни гдје, а нису били ни позвани, иако је Статутом наложена јавност рада Удружења.

Као човјек осјетљиве савјсти, а никако назлорјечив и назлобрз, обраћам се јавности, коју желим упознати да Удружње књижевника, у организационо-правном и моралном облику, не постоји, а давно сам рекао (а идемо са нервом доказа у свему), у Пресу – петак 17. јуна 2011. године: ''Удружење је већ мртво'', и исте мјесеца и исте године: ''Доста ми је лакрдијаша''.

Уз то, што би се рекло није се добро хвалити, али оправдано је ако имаш чиме, а другин неће да то признају, јер је морал отишао низ стрмине, негдје у провалију, објавих низ чланака, трактата, издавања књига и часописа, оснивање и реализовање културних манифестација, све у акционој жељи да помогнем, да отворим очи и побудим кохезине силе заједништва код писаца, који би требало да су живи сеизмографи народних зебњи и примјер моралности и правичности , као непоткупљиви свједоци свога народа. Ево тога на увид, као увид, овом опсежном и посљедњем истраживању када су у питању писци Републике Српске. Чланци, трактати, колумне, уломци из романа, плакате из монодраме ''Оде, а да није погинуо'': ''Писцима помраченог ума звијезда мржње увијек сија'', ''Писци миљеници и прогоњени писци'', ''Писци, издавачи и донатори'', ''Трагичан положај књижевника'', ''Купање без сапуна'', ''Договор или коначан разлаз'', ''Нека писаца макар никоме не требали'', ''Слава писаца је свето сиромаштво'', ''Умножени до бесмисла'', ''Књижевници живе своје свето сиромаштво'', ''Више писаца него читлаца'' , ''Награђивали, а нису читали'', ''Зачетници еколошке књижевноти'', ''Славопојним писцима даш паре и зачепиш уста'', ''Ко злима опрашта, добрима шкоди''... А да не говоримо о манифестацијама''Пјесници са дјецом'', ''Књижевници са народом'' и часопису ''Глас истока'' – за науку, културу и друштвени живот'', објављеним књигама... Довољно за увод као увид!

 

СВИ ДОСАДАШЊИ ПРЕДСЈЕДНИЦИ

Удружење књижевника Републике Српке је основано на Јахорини (Пале) 1993. године , а моја маленкост је била у Иницијативном одбору. Пви предсједник је био проф. др Никола Кољевић, који је био човјек без икаквог државног утицаја, али моралан и стручан. Други предсједник је био покојњи Владимир Настић, који је био у вријеме преврата Биљане Плавшић и пресељења држвних надлежности и служби у Бања Луку, трећи у неком прелазном периоду, Ранко Прерадовић, четврти Бранко Милановић, пети Зоран Костић, који није био у рату у Републици Српској, са држаљнтвом Црногорским, и по жени Руским, а мислим да има и Србијанско, који се, опште узевши није снашао на тој функцији по друге , а ни по самог себе, без обзира што неки мисле да јесте, шести је на опште чудо, јер није из Бања Луке, а било је опклада да мора бити, Јованка Стојчиновић из Добоја, која је олако и не знамо из којих разлога ту срамну и неодрживу функцију препустила Предрагу Бјелошевићу, вјечном директору Дјечијег позоришта из Бања Луке, који је то био као вршилац дужности до срамне и Изборне скупштине , која ге је неморално и право неосновано изабрала за предсједника. Можда је то закон случаности или сретних бројева, али седми је посљедњи што се тиче моралности и првних норми, јер Удружење бира руководство без озакоњене и легитимне статутарне већине, како то налаже Закон о удружењима и фондцијама Републике Српске...

 

НЕРВ ДОКАЗА МОРАЛНЕ И ПРАВНА СМРТИ

УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Стални сукоби и свађе, нерегуларан рад и селективно-манипултивни избор руководства Удружења књижевнка, никада са регуларним заказивањем скуптшине, тј да се сви чланови писмено обавијесте на кућну адресу или да се вријеме и мјсто одржавања скупштине објави у електронским и штампаним медијима, тако да се, као први, испоштје члан 8. Став један Статута у којем се каже да је рад Удружења јаван, како за чланове, тако и средства информисања. Тиме је повријеђен и члан 9, став 2 (заштита људских права и слобода), темељна повреда Статутарна и Уставна је члан 19. (Скупштина Удружења је највиши орган управљања и одлучивања, јер њу чине сви чланови удтружења, а не оне које су селективно позивали, а неке нису ни телефонски ни електроснки путем, да не кажем о уредним позивницама послатих поштом на адресу, са обавезном потврдом о пријему).

Предсједници подржница, прије скупштине, нису обавијестили свој чланове, ни одржали консултативни састанке, а нису никада ни заказивали било какве састанке, да ће бити оџана Изборна скупштина Удружеја књижевника Републике Српске.

Ко је позвао из Херцеговине Радослава Милошевића, Новицу Телебак, Ручицу Комар, Момчила Голијанина... Нико и ни једног!

Гдје су чланске књижице, које годинама нико није добио, осим оних који манипулишу Удружењем, адресарник чланова, било какав документ о одржаним сједницама, јавним позивима???

Гдје је Надзорни одбор и Суд части? Ако их има, зашто Надзорни одбор не указује на грешке у незаконитом раду скупштине, односно избору, а суд чсти да позове пред Скупштином на моралну одговорност незаконитог рада досадашњих предсједника и других чланова. Гдје су приједлози за искључење оних који на најгрубљи и најнеморалнији начин воде и представљају Удружење, као ових 37 селективно позваних чланова, који у име 160 чланова бирају нелегално предсједника и замјенике, удробивши у сву ту лакрдију и позног и признатог режиера Емира Кустурицу?

Која иронија је да њих 37 присутних, чекају 30 минута, али не у ставу мирно да дође огромна већина од 123 необавјештна чланова удружења!?

И све то сматрају легитиимним, статурарним, Уставним...???

Гдје је и шта је радио пресједник и секретар Удружња, који према члау 32 Статута, треба да брину о свему томе.

Према изнесеном чињеничном стању, јавно објављујем да је Удружење књижевника, не замрло, како сам давно писао, већ мртво, без виталних морално правних-норми о било каквом његовом помену и опстојању.

Овим путем, јавно и личним дописом Уставном суду, предлажем да поништи Статут Удружења књижевника Републике Српке и забрани рад Удружења, према члану 41, јер дјелује супротно одредбама члана 3. става 2 Закона о Удружењима и Фондцијама Републике Српске, јер ради у интересу неформалних група, одређујући своје ставове и циљеве и дјелатности, које нисе у складу са Уставом и Законом о удружењима и фондацијама.

Темељни доказ је посљедња изборна скупштина, која је одржна у Бањој Луци 1. априла 2017. године , без позивница свих чланова, који има 160, него само 37 који су гласовима од 23 за Предрага Бјелошевића и 13 за Миленка Стојчића одлучили о избору ''предсједника'' Удружења, што није надполовична већина, јер још 123, односно умјесто 37, требало је да буде на Изборној Скупштини 81, а не 37 манипултивно и селективно позваних чланова.

Врхунац ироније је када су тих 37 чланова, чекањем од 30 минута да, наводно, дођу остали чланови, бар до надполовичне већине од укупног броја, наставили са радим и изборима предсједника и осталих органа. Помен мртвима је обично минут на јавним скуповима, а овдје је то тридесет пута дуже.

Имајући у виду такву чињеницу, то и такво удружење је са оправдањем изоствљено да буде удружење од посебног друштвеног интереса, јер онима који не поштују ни минимум законитости једне државе, а хоће од ње финансијску помоћ и потпору, у времену општег сиромаштва, треба подржати оне који су државу стварали и поштују њене законе и правила понашања.

Пале , 5. 4 . 2017.

                                                                               Недељко Жугић

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb