Nedeljko Žugić, 2

PRAZNIM RIJEČIMA PUSTOŠI SE DUŠA!

Дан косидбе "Романија 2017"

nedeljkozugic73 | 09 Jul, 2017 18:53

 

НАЈБОЉИ КОСЦИ ЉУТЕ РОМАНИЈСКЕ ТРАВЕ

 

  • Ове године одржана је седми пут по реду манифестција Дан косидбе "Романија 2017", која је некада била наважнија масовна традиција на Романији, који сокочаи настоје сачувти од заборава, окупљајући најбоље косце да косе љуту романијску траву. Каква симболика за народну пословицу''на љуту рану љути траву''. А та рана је да је све мање млађих учесника јер је просјек стрости косаца преко педесет година. 

  

Марко Мирић из Новог Сада проглашен је најбољим косцем на манифестацији Дан косидбе "Романија 2017", а друго и треће мјсто освојили су пјесачани Саво Влачић и Небојша Дупљанин.

Саво Влачић је имао најбоље вријеме, као   и на свим досадашњим манифестцијама у појединачној конкуреницји за кошење парцеле, а учествовао је на свим манифестацијама косидбе од Рајца до Мркоњић Града и освојио је много награда. Рекао нам је: "Ручно кошење је оно што волим и учествујем на такмичењима још од осамдесетих година када сам на Хан Краму привукао пажњу вјештином и снагом као петнаестогодишњак на УПИ-јевом дану косидбе. Ову традицију треба отети од заборава и учинити све да се по нечему памти, јер је Романија имала најбоље косце у бившој Југославији".

 

У екипном такмичењу најбољи су били "Браћа Дупљанин" из Хан Пијеска, а на другом мјесту екипа "Јањ" из Новог Сада и "Братство Витомир" из Хан Пијеска.

Драган Мемедовић из Сокоца је имао најчистије покошену парцелу.

Раде Ковачевић је био учесник са традиционално најбољом романијском ношњом.

Најмлађи учесник био је петодишњи Никола Мијатовић, а најстарији осамдесетогодишњи Буде Мијатовић, обојица са Сокоца.

 

Најмлађу учесник, као и најстарији, привукли су посебну пажњу косаца, жирија, организатора и публике.

Осамдесетједногодишњи Буде Мијатовић из Сокоца, најстарији је учесник, више пута је награђиван на ранијим манифестацијама, истиче велико и задовољство што се и данас чува назив "романијски косац".

 

Недељко Керлец из Новог Сада, каже да на Романији долази шести пут и учествује на Дану косидбе, а то му је влико задовољствон и радост. Освојио је запажене резултате и награде, а истакао је да је најључа трава на Романији.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић истакао је да се живот на селу, упркос пољопривредној механизацији, ни данас не може замислити без ручне косе, истичући да ова туристичка манифестација траје од 1975. године, али да је у ратном и поратном периоду прекидана, а њен циљ је промоција потенцијала и отварање овог краја широј јавности.

У културно-забавном дијелу програма одржано је такмичење у бацању камена с рамена, навлачењу конопца и обарању с брвна. У програму су учествовале и изворне групе, женске и мушке,  ''Срђан Кнежевић'' из Источног Сарјева и ''Завићај'' из Сокоца.

 

Учесници такмичења је у обавезној народној ношњи.

 На манифестацији су изложене трдиционално ромијске ношње и јела, као велика могућнот гстротуристичке понуде, која се недовољно користи у угоститељству.

 

Организатор Дана косидбе "Романија 2017" је Туристичка организација општине Соколац, а покровитељи град Источно Сарајево, општина Соколац и привреда Романијске регије, а a медијски покровитељ је ЈП „Инфо-центар“ Соколац.

 

8 . јула 2017 године

                                                                               Недељко Жугић

 

 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb